Segeln am IJsselmeer mit der Albatros 201728/04 t/m 01/05/17

Wij zijn een groep oude vrienden uit Berlijn en kennen elkaar al sinds dat we kinderen waren, mede door dat we allemaal groot geworden zijn in een vrije christelijke gemeente. Intussen leven velen heel erg verspreid over Duitsland en daarom ontmoeten wij elkaar om de zoveel jaar, om het contact te onderhouden. Sommigen hadden elkaar al vele jaren niet meer gezien. Het idee kwam op, om samen op een authentiek platbodemschip te gaan zeilen. Zo gezegd – zo gedaan, en wij boften dat we één van de beste schippers hebben gekregen: Zeger met crew en zijn Albatros!

Wij kwamen op vrijdag avond aan in Monnickendam bij de Albatros en ontmoetten de schipper Zeger, zijn vrouw Emilie, die ons had verzorgd met meer dan voldoende boodschappen, Liesbet – altijd een glimlach op de lippen, en Martin, de matroos uit Straußberg bij Berliijn! Super vent, heel aangenaam in de omgang, en direct was het raak met de hele crew!

Emilie had overheerlijke haring gekocht voor ons, die wij heerlijk oppeuzelden nadat wij ons hadden ingericht.

Toen kwam de kennismaking met elkaar, enige huisregels en de planning voor de volgende drie dagen. Het was een goede verstandhouding van begin af aan en het was relaxed en veelbelovend.

De wind zou voor zaterdag niet zo best worden, maar voor de zondag werd heel goed zeilweer opgegeven. Het plan was dan ook om zaterdag naar Enkhuizen te zeilen en op zondag weer terug richting Edam. Maandag dan relaxed weer terug naar Monnickendam, want sommigen van ons moesten vroegtijdig weer terug op Schiphol zijn.

Diner am Monnickendam Segeln mit der Albatros 2017_1Diner am Monnickendam Segeln mit der Albatros 2017_2

Vrijdag avond was het culinaire highlight dan in de „Beuqz Eten & Drinken“, waar wij de avond rondbrachten – dit keer nog als Berlijnse onder ons – maar wij hebben de Nederlands gastvrijheid en sfeer heerlijk genoten. Super adres, heerlijk eten, super bier, aardige bediening!

Gemutlich am bord Segeln mit der Albatros 2017Albatros Salon Segeln am IJsselmeer 2017

De nacht werd lang, de slaap maar kort, wij gingen lekker afzakken in het gezellige salon van de Albatros.

Albatros unter SegelnAlbatros stabielSteuerman am der Albatros 04-2017

Segeln mit der Albatros 2017 Sep der Schiffs HundZaterdag ochtend dan kennismaking van de belangrijkste dingen over het zeilen en het lerenkennen van de Albatros. Met weinig wind, die ook erg instabiel was, begon de zeiltocht richting noorden, maar wij hadden genoeg te doen, om het grootzeil, de fok en de kluiver te zetten en alle handgrepen van Zeger, Liesbet en Martin te leren, maar dit ging heel snel en het was dus een fluitje van een cent…😊

Ook de hond aan boord, Sep, was heel vriendelijk, weliswaar erg gulzig, maar hij had het hart van iedereen direct gestolen.

Later in de middag kwamen wij aan in Enkhuizen, waar intussen het zonnetje heerlijk scheen en wij na het afmeren bij ´t Ankertje in de oude haven een plekje vonden en de rest van de middag heerlijk konden genieten van de zon en een biertje enz..

´s avonds hadden wij met Zeger, Liesbet en Martin afgesproken voor het diner in ´t Ankertje, waar wij dan onder de verwarmde parasollen heerlijk genoten hebben van de avond en wij hadden een super tijd met elkaar en kregen een goede relatie met onze gastgevers.

Albatros Enkhuizen 04_2017Albatros eten in EnkhuizenAlbatros Schipper en Zus 04-2017

Segeln am IJsselmeer mit der Albatros 04 2017Na een verdere lange nacht, weinig slaap en een goed ontbijt aan boord kwam de mooiste zeildag, die je kan voorstellen. Het was zonnig, super wind en wij gingen tegen 10:00 uur in Enkhuizen erop af richting zuiden met halve wind koers. Windkracht 5-6 was juist goed, om met gereefd grootzeil en zonder kluiver vol genot te zeilen. Sommigen van ons gingen om de beurt aan het roer, en het bleek een tamelijke klus om de Albatros op koers te houden. Maar het was een super mooie ervaring.

Albatros Marken 04 2017Een tussenstop op Marken was het highlight, want hier zijn Zeger en Emilie thuis en konden wij het huis van hun bewonderen, dat pas verbouwd was.

Dan ging het verder richting Edam om hier de nacht door te brengen.

Na een korte rusttijd aan boord toverden wij met alles wat wij aan levensmiddelen nog hadden een super avondeten, waar wij heerlijk van genoten hebben, Zeger, Liesbet en Martin waren er vanzelfsprekend uitgenodigd.

Die Gruppe Albatros 2017Na het prachtige avondeten vierden wij de laatste avond in Edam bij „de Beurs Eten en Drinken“ in de Keizersgracht.

Het was duidelijk, dat dit niet het einde was. Terug aan boord ging het verder tot ongeveer 02:30 toen de laatste in zijn kooi verdween. ´s Ochtends om 07:00 uur ging het weer op omdat we vroeg wilden vertrekken. Een regenachtige dag begroette ons. Onder motorkracht voeren wij door de oude zeesluis van Edam en zetten koers op Volendam. Hier nog even stoppen, een paar koffies gedronken, maar niemand wilde nu nog zeilen zetten, er was ook bijna geen wind, dus ging het uiteindelijk terug naar Monnickendam. Wij hadden twee super zeildagen achter de rug, waren tamelijk op maar gelukkig, en genoten van het uitklinken van deze zeiltocht.

Hartelijk dank nog eens aan Zeger, Liesbet en Martin voor de goede tijd met elkaar op de Albatros en aan Emilie voor de goede verzorging met ons natje en ons droogje. Wij komen zeker terug!Chris Schulz

Segeln im Holland 04-2017