Lieber Zeger

Ich möchte mich nochmals herzlich bei dir und Mel für die unvergessliche Woche, die wir auf der Albatros erleben durften, bedanken.
Es war keine Sekunde langweilig und ihr habt eine Gelassenheit und gleichzeitig Souveränität ausgestrahlt, die uns das nötige Selbstvertrauen bei unseren kleineren und grösseren Aufgaben gab.... "gübele", "go boschte", "Bullshit", "abhocke", "an 8 and a 9", "Sie Hase, Ich Sandra", das gemeinsame Tanzen, Singen, Essen, Lachen, Baden und vieles mehr werde ich niemals vergessen. Auf dem Heimweg haben wir noch etwa 1000-mal davon gesprochen, wie toll es mit euch war! Wir hoffen sehr, dass auch du und Mel die Woche mit uns geniessen konnten ;)

Eine Woche Albatros, eine Woche Balsam für die Seele :)

Ich wünsche dir eine tolle Segelwoche mit der "neuen" Crew und beste Grüsse an Mel & Emilie!


Andrea Wälti

PS: Ich wäre sofort eine Woche länger geblieben...

We deinen nog wat na op de mooie herinneringen aan afgelopen weekend. De kinderen zijn weer bijgeslapen. Het was zeer geslaagd en boven verwachting wat we allemaal hebben kunnen doen! In september 2019 legden we contact met Zeger en Emilie via de mail. Na wat gesprekken was het plan duidelijk, juni 2020 een familieweekend zeilend op de Albatros.
Tegen de golven Albatros 2020
Toen kwam corona en lag alles stil. Havens op slot, geen mogelijkheid tot varen. Ondertussen is het 27 augustus en kijken we als gezin terug op een heerlijk zeilweekend met Zeger en Erwin. Donderdagavond 20 augustus kwamen we aan boord in Franeker. We maken kennis met Emilie, Zeger en Erwin en drinken samen een biertjes aan dek.
Wind in de haren Albatros 2020Vrijdagochtend is de wind aangetrokken. We moeten het eerste stuk op de motor. Vanaf Franeker via Harlingen en door de sluizen bij Kornwerderzand. Hakken tegen de golven in. In één zeilrak van de sluizen naar Workum met een stevige 6 bf. In Workum konden we na een dagje hard werken lekker zwemmen en bommetjes maken vanaf de reling van de Albatros. En omdat we mooi op tijd binnen zijn, is er tijd voor een wandeling door het stadje en 's avonds een spelletje en een borrel.

Friese vaart Albatros 2020Zaterdag 22 augustus door Workum op de motor. Direct na de spoorbrug de zeilen gehesen. Dan maak je snel vaart met de Albatros! Het Gaastmeer, de Fluessen, laveren tegen de wind in. Zo leer je snel met elkaar overstag gaan. Aan het eind van de middag liggen we voor een rietkraag in de hoek van "de Holken". Lekker nog wat zwemmen en zwaaien aan een touw aan de kluiverboom. 's Avonds spelletjes doen in het gezellige verblijf.

Zondag varen we via Stavoren het IJsselmeer weer op. 6BF en met een lekker gangetje naar de sluizen. Draaien en zwieren op de dwarse deining vraagt een sterke maag. Bij de sluizen hebben we een uurtje rust en tijd voor een hapje eten. Het avondeten kan meteen gesneden worden. Dat lukt niet op de Waddenzee. Zeilend naar Harlingen en in Harlingen door de sluis verder op de fok. Lekker rustig de laatste kilometers. Je boeltje opruimen, stofzuigen en een hap stevige soep.
Aan het roer Albatros 2020

Hartelijk dank voor deze mooie tocht en de geweldige manier hoe Zeger en Erwin ons de zeilen en de helmstok in handen gaven.

Bas en Tietsia Kees en Franca, Marrit, Tom, Gerlinde, Roos, Gijs en Jorieke (fotografie Bas Rietkerk)

Afgelopen pinksterweekend alweer voor de derde keer te gast geweest op de Albatros deze keer om mijn verjaardag te vieren met een aantal zeer waardevolle vrienden. Van vrijdagavond tot zondagavond hebben we allemaal genoten van het schip, de omstandigheden, gezelligheid maar ook van de gastvrijheid van Zeger, Emilie en Liesbet die gastvrijheid nog met een Hoofdletter schrijven. Chapeau!

Ik ga nu alweer naar een reden zoeken om een vierde en volgende keer weer een weekend of langer te mogen verblijven op hun geweldige schip want het is een genot om zo bij hun te kunnen vertoeven.

Ook namens de andere gasten, erg bedankt.

René van Aarle

Een super weekend? Wij hadden dit aan boord van de Albatros met 11 volwassenen en 4 kinderen plus een baby. Veel wind en dus ook echt fijn zeilen met hulp van iedereen aan de touwen. Ook de kinderen. Hutten met een eigen wasbakje...En een gezellige ruimte om te zitten en te eten, met plek voor ieder en van alle gemakken voorzien. Maar een van de belangrijkste dingen: de sfeer. Zowel de schipper als de maat: dat ze nog lang zo doorgaan. Dit gunnen wij iedereen. Onvergetelijk voor de hele familie..

Paul en Hanneke

Lieber Zeger, lieber Erik,

Vielen Dank für die unvergessliche Woche auf der Albatros.

Ihr ward die beste Mannschaft für uns und ich wünsche euch nur das Beste.

Schönen Sommer!

Ursula Sieber

Segeln am IJsselmeer mit der Albatros 201728/04 t/m 01/05/17

Wij zijn een groep oude vrienden uit Berlijn en kennen elkaar al sinds dat we kinderen waren, mede door dat we allemaal groot geworden zijn in een vrije christelijke gemeente. Intussen leven velen heel erg verspreid over Duitsland en daarom ontmoeten wij elkaar om de zoveel jaar, om het contact te onderhouden. Sommigen hadden elkaar al vele jaren niet meer gezien. Het idee kwam op, om samen op een authentiek platbodemschip te gaan zeilen. Zo gezegd – zo gedaan, en wij boften dat we één van de beste schippers hebben gekregen: Zeger met crew en zijn Albatros!

Wij kwamen op vrijdag avond aan in Monnickendam bij de Albatros en ontmoetten de schipper Zeger, zijn vrouw Emilie, die ons had verzorgd met meer dan voldoende boodschappen, Liesbet – altijd een glimlach op de lippen, en Martin, de matroos uit Straußberg bij Berliijn! Super vent, heel aangenaam in de omgang, en direct was het raak met de hele crew!

Emilie had overheerlijke haring gekocht voor ons, die wij heerlijk oppeuzelden nadat wij ons hadden ingericht.

Toen kwam de kennismaking met elkaar, enige huisregels en de planning voor de volgende drie dagen. Het was een goede verstandhouding van begin af aan en het was relaxed en veelbelovend.

De wind zou voor zaterdag niet zo best worden, maar voor de zondag werd heel goed zeilweer opgegeven. Het plan was dan ook om zaterdag naar Enkhuizen te zeilen en op zondag weer terug richting Edam. Maandag dan relaxed weer terug naar Monnickendam, want sommigen van ons moesten vroegtijdig weer terug op Schiphol zijn.

Diner am Monnickendam Segeln mit der Albatros 2017_1Diner am Monnickendam Segeln mit der Albatros 2017_2

Vrijdag avond was het culinaire highlight dan in de „Beuqz Eten & Drinken“, waar wij de avond rondbrachten – dit keer nog als Berlijnse onder ons – maar wij hebben de Nederlands gastvrijheid en sfeer heerlijk genoten. Super adres, heerlijk eten, super bier, aardige bediening!

Gemutlich am bord Segeln mit der Albatros 2017Albatros Salon Segeln am IJsselmeer 2017

De nacht werd lang, de slaap maar kort, wij gingen lekker afzakken in het gezellige salon van de Albatros.

Albatros unter SegelnAlbatros stabielSteuerman am der Albatros 04-2017

Segeln mit der Albatros 2017 Sep der Schiffs HundZaterdag ochtend dan kennismaking van de belangrijkste dingen over het zeilen en het lerenkennen van de Albatros. Met weinig wind, die ook erg instabiel was, begon de zeiltocht richting noorden, maar wij hadden genoeg te doen, om het grootzeil, de fok en de kluiver te zetten en alle handgrepen van Zeger, Liesbet en Martin te leren, maar dit ging heel snel en het was dus een fluitje van een cent…😊

Ook de hond aan boord, Sep, was heel vriendelijk, weliswaar erg gulzig, maar hij had het hart van iedereen direct gestolen.

Later in de middag kwamen wij aan in Enkhuizen, waar intussen het zonnetje heerlijk scheen en wij na het afmeren bij ´t Ankertje in de oude haven een plekje vonden en de rest van de middag heerlijk konden genieten van de zon en een biertje enz..

´s avonds hadden wij met Zeger, Liesbet en Martin afgesproken voor het diner in ´t Ankertje, waar wij dan onder de verwarmde parasollen heerlijk genoten hebben van de avond en wij hadden een super tijd met elkaar en kregen een goede relatie met onze gastgevers.

Albatros Enkhuizen 04_2017Albatros eten in EnkhuizenAlbatros Schipper en Zus 04-2017

Segeln am IJsselmeer mit der Albatros 04 2017Na een verdere lange nacht, weinig slaap en een goed ontbijt aan boord kwam de mooiste zeildag, die je kan voorstellen. Het was zonnig, super wind en wij gingen tegen 10:00 uur in Enkhuizen erop af richting zuiden met halve wind koers. Windkracht 5-6 was juist goed, om met gereefd grootzeil en zonder kluiver vol genot te zeilen. Sommigen van ons gingen om de beurt aan het roer, en het bleek een tamelijke klus om de Albatros op koers te houden. Maar het was een super mooie ervaring.

Albatros Marken 04 2017Een tussenstop op Marken was het highlight, want hier zijn Zeger en Emilie thuis en konden wij het huis van hun bewonderen, dat pas verbouwd was.

Dan ging het verder richting Edam om hier de nacht door te brengen.

Na een korte rusttijd aan boord toverden wij met alles wat wij aan levensmiddelen nog hadden een super avondeten, waar wij heerlijk van genoten hebben, Zeger, Liesbet en Martin waren er vanzelfsprekend uitgenodigd.

Die Gruppe Albatros 2017Na het prachtige avondeten vierden wij de laatste avond in Edam bij „de Beurs Eten en Drinken“ in de Keizersgracht.

Het was duidelijk, dat dit niet het einde was. Terug aan boord ging het verder tot ongeveer 02:30 toen de laatste in zijn kooi verdween. ´s Ochtends om 07:00 uur ging het weer op omdat we vroeg wilden vertrekken. Een regenachtige dag begroette ons. Onder motorkracht voeren wij door de oude zeesluis van Edam en zetten koers op Volendam. Hier nog even stoppen, een paar koffies gedronken, maar niemand wilde nu nog zeilen zetten, er was ook bijna geen wind, dus ging het uiteindelijk terug naar Monnickendam. Wij hadden twee super zeildagen achter de rug, waren tamelijk op maar gelukkig, en genoten van het uitklinken van deze zeiltocht.

Hartelijk dank nog eens aan Zeger, Liesbet en Martin voor de goede tijd met elkaar op de Albatros en aan Emilie voor de goede verzorging met ons natje en ons droogje. Wij komen zeker terug!Chris Schulz

Segeln im Holland 04-2017

Segeln am IJsselmeer mit der Albatros 2016Drei tolle Tage auf dem Ijsselmeer - ein etwas anderer Junggesellenabschied

Letzten Freitag haben sich 1 Junggeselle und 8 seiner Freunde - spät nachts aus ganz Deutschland anreisend - auf der Albatros eingefunden, um drei Tage zusammen zu Segeln und zu Feiern. Die Albatros hat allen sofort wegen ihrer gemütlichen Atmosphäre und modernen Ausstattung sehr gefallen, sodass Einige gleich bis in die frühen Morgenstunden den Salon und die Bar austesten mussten.

abfahrt monnickendamschones Segelwetter am der Albatros

Trotzdem ging es am Samstag Vormittag bei bestem Wetter sogleich raus auf's Markermeer, wo Zeger und Erik uns alle in Windeseile zu einigermaßen brauchbaren Hilfsmatrosen ausbildeten. Noch im Hafengebiet durfte unser Jungeselle ans Steuer und wir machten die Segel klar. Das Segeln der Albatros ist ein Traum! Die rotbraunen Gaffelsegel zusammen mit gesetzter Fock und Klüver waren ein immer wieder perfektes Fotomotiv. Der Samstag führte uns erst bis fast an den Houtripdijk und dann nach Hoorn in den Innenhaven, wo Zeger ganz lässig ein spektakuläres - auf dem Teller-Wendemanöver vollzog und gekonnt und samtweich anlegte.

Albatros in den Hafen von HoornAbfahrt von Hoorn mit der Albatros

Am Sonntag waren dann alle schon gut auf einander eingespielt, sodass Segelsetzen und Steuern problemlos klappten und wir erst unter strahlender Sonne, dann im Nieselregeln in Richtung Enkhuizen weitersegelten. Erst kurz vor der Nordschleuse des Houtripdijk kamen die Segel runter und die Sonne wieder raus, sodass wir den Nachmittag in Enkhuizen zum Stadtbummel nutzten. Direkt am Hafen im De Enkhuizer Visafslag" gab es dann abends leckere Scholle und frische Dorade dazu Karaoke von der Bedienung und später von unserem Jungesellen selbst.

Dirken AlbatrosReven zeil AlbatrosSteuerman am der Albatros 10-2016

Der freie Montag führte uns dann bei schönstem Sonnenschein und raum-schoten Kurs direkt zurück nach Monnickendam. Da unser "Segellehrer" Erik am Vorabend zurück auf die Seefahrtsschule musste, kam dafür Liesbet an Bord, die uns noch ein paar tricks an den Segeln und am Rigg zeigte. Der Clou war aber das "Wassersegel", welches Zeger auf einmal mit uns unter dem aufgefierten Großbaum setzte - das hatten nicht mal unsere alten Seebären in der Crew bisher gekannt!

Wassersegel Albatros okt 2016Mit dem obligatorischen Junggesellen-Überbordwerfen kurz vor Monnickendam endeten drei perfekte Segeltage und ein etwas anderer Junggesellenabschied.

Zeger, Erik und Liesbet sind ein tolles Team und machen den Törn und das Segeln mit der Albatros zu einem echten Erlebnis. Das Schiff ist bestens ausgestattet - auch für längere Fahrten, z.B. auf die friesischen Inseln.

Danke für die schöne Zeit. Wir kommen bestimmt wieder und dann auch für länger. Versprochen.

Viel Erfolg bei der Regatta Ende des Monats.Lars Liebscher

Segeln im Holland 10-2016Lieber Zeger,

die Wochen vergehen, aber die Erinnerung bleibt.

Ich habe einen kleinen Film von unserem Törn gemacht, hier der Link.

Nochmals vielen Dank für die schönen Tage,

Viele Grüße aus Berlin auch an Erik und Emilie

Bernd

Filmpje van de Albatros onder zeil.

rg 2016 nachtzeilen met de albatrosUnser „Segelclub“ hat sich auch in diesem Jahr wieder sehr gut betreut, navigiert und besegelt gefühlt. Zum Erstenmal haben wir eine Nachtfahrt gemacht. Sehr beeindruckend!

Immer wieder sind wir begeistert von der professionellen Gelassenheit und der menschlichen Freundlichkeit von unserem Skipper.

Schön ist, dass wir segeln wollen und auch dürfen, auf diesem Schiff. Das macht uns viel Spaß. Darüberhinaus haben wir auch viel Zeit um miteinander alles zu erzählen, was sich in dem vergangenen Jahr zugetragen hat.

Durch die einwandfreie Navigation Zegers und das ganze Paket an Wetterkunde, Ortskenntnis und Schiffsbeherrschung, kommen wir immer wieder an zauberhafte Orte zu Ausgehen, Fahrradfahren, Bessin-Genever-Trinken, Geschichte kennenlernen, Festivals besuchen und Fussball-Gucken Da wir gerne selber kochen, ist die Albatros sehr gut geeignet für unsere Ernährung. Ich glaube der Skipper und der Maat essen auch gerne bei uns.

Hinter jedem erfolgreichen Mann, steht eine starke Frau. Und so ist es wichtig auch Emilie zu nennen, die ebenfalls und entscheidend zu dem beiträgt, was uns insgesamt so gut gefällt. 

rg 2016 albatros richting monnikendamrg 2016 hijs de zeilen

rg 2016 stabiliteitstest op de albatrosrg 2016 kluiver opdoeken albatros

Lieber Zeger,

Du hast uns geholfen den Sprung ins kalte Wasser zu wagen, an einem Strang zu ziehen, einen kühlen Kopf zu bewahren und stets den Kurs zu halten.

Vielen Dank

Klasse 10 b aus Güglingen

Fantastisch!

Met onze familie, 13 personen, verjaardagsweekend van Hans gevierd. Zwemmen in Markermeer, naar Hoorn, Edam, Marken geweest. Zeger en Eric hebben het voor ons een groot feest gemaakt.

Es war ein toller Ausflug. Vielen Dank an Zeger und Eric für die tolle Betreuung und die Gelassenheit im Umgang mit uns Amateuren. Gerne kommen wir wieder und können einen Aufenthalt auf der Albatros nur empfehlen.

Een prachtige dag!

Zondag 17 mei vierde ik mijn 75 ste verjaardag op het schip van Zeger en Emilie, de Albatros. Ik had gasten uitgenodigd van 4 tot 84 jaar, familie en vrienden. En iedereen heeft genoten. Met alle zorg en service van de schipper en zijn maat. Nog steeds krijg ik telefoontjes en mailtjes en kaarten dat mensen het zo naar hun zin gehad hebben. Een heerlijke manier om je verjaardag te vieren!

mk 2015 familieuitje op de albatrosmk 2015 hijs de zeilen albatros

mk 2015 verjaardag op de albatrosmk 2015 verjaardag vieren op de albatros

Wat een ontzettend leuke tijd hebben we gehad op de Albatros.

Jong (1jaar) en oud (63 jaar) en alles wat ertussen zit, hebben genoten van het zeilen en het enthousiasme van de schipper en zijn helpers.

Mede dankzij Zeger, Emilie, Maarten en natuurlijk Twan is ons 40 jarig huwelijksfeest met de kinderen en kleinkinderen onvergetelijk geworden.

13 mei tot en met 16 mei 2015

Afgelopen weekend verbleven wij drie nachten in het 'tuinhuisje'. Het huisje zelf is ontzettend knus en van alle gemakken voorzien. Het uitzicht en de ligging zijn erg mooi en privé. De hele dag door zie je dieren om je heen: kippen (kuikentjes), een os, hazen, allerlei vogels, schapen. Het is er werkelijk prachtig! Het ontbijt was heerlijk en luxe, De rust en natuur om ons heen waren heerlijk, drie nachten was te kort!

Afgelopen weekend een super, culinair zeilweekend gehad op het Markermeer met onze kookclub. Vrijdagavond aan boord gekomen zodat we zaterdag na het ontbijt redelijk op tijd konden vertrekken met windkracht 7 en alleen het voorzeil op weg naar Hoorn waar we met de kookgenoten een uitgebreid diner hebben klaargemaakt. Gedurende de avond hebben we samen met Zeger, Emilie, Maarten (zoontje van hun) en Twan (scheepsmaat) genoten van al het lekkers met wat bijpassende wijnen. Op zondag in een stralende zon met alle zeilen op waaronder het nieuwe grootzeil rustig teruggezeild naar Monnickendam.

De reacties van alle deelnemers liepen uiteen van geweldig, super, gezellig, genieten wat een mooi schip, wat een mooie accommodatie maar zeker ook, wat een gastvrije schipper Zeger, en zijn vrouw Emilie. Grote complimenten aan hun, zij hebben ons alle ruimte gegeven om er samen met hun een heel leuk weekend van te maken.

Zeger en Emilie bedankt en chapeau.

rva 2015 alle hens aan dek albatrosrva 2015 culinair op de albatros

rva 2015 zeger emeilie maartenrva 2015 zeil in top albatros

In september 2014 hebben we een heerlijke dag gehad aan boord van de Albatros. Ik wil jullie mede namens de hele groep nogmaals bedanken voor de gastvrije ontvangst en verzorging. Jullie hebben het volgens mij van nature in je om gastvrijheid, hartelijkheid en vakmanschap te combineren.

Ik kijk nu al uit naar het komende culinaire zeilweekend in mei.

Ik heb een hele leuke verjaardag op de Albatros gehad.

Verjaardag op de Albatros